Den offisielle åpningen av Ibestad kulturhus fant sted lørdag 26. februar 2011.

Kjære alle frammøtte!

Gratulerer med dagen!!!

"Denne dagen har vi ventet på så lenge, ja så lenge!!"

Idag har jeg det ærefulle oppdraget å forestå den offisielle åpningen. Og det er jeg utrolig glad og stolt over.

Det har vært noen utfordringer på veien til dit vi er i dag, men desto større er gleden med endelig å kunne ta i bruk denne vår "storstue." For det er ikke tvil om at dette er ei flott og verdig "storstue." Det vi idag tar i bruk rommer så mye, mye mer enn festsalen som vi befinner oss i nå: Et supert kjøkken, framtidig digitalt studiesenter, kino, et velutstyrt og flott bibliotek, en funksjonell foajè/publikumshall. Jeg har ei klokketro på at dette i framtida vil gi oss utrolig mange gledesstunder.

Etter at åpninga er foretatt m/kulturell underholdning er det jo som seg hør og bør invitert til innvilelsesfest "ut i de små timer." Og da fører det meg tilbake til 1968, nærmere bestemt 7. desember. Da ble Ibestad Samfunnshus åpnet, hvor det var solgt 600 billetter. Dobbelt så mange som idag, men så har det jo også skjedd noe i løpet av disse 42 årene. Det stilles blant annet langt andre krav til sikkerhet mv idag. Samfunnshuset hadde den gang egen vaktmester. Og ikke nok med det, vaktmesteren førte dagbok over husets bruk fra første dag helt fram til og med 1988. Et eksempel til etterfølgelse. Jeg er så heldig å ha fått lånt denne - og det er ikke tvil om at den visjonen vi har idag, nemlig at: "Ibestad kommune skal være et attraktivt samfunn å leve, bo og arbeide i, gjennom alle livsfaser" også var satt i "høysetet" den gang. Denne bygningen har ei utrolig historie i "veggene" - fra private begivenheter av alle slag til utrolig variert offentlig program. Ei historie vel verdt å ta vare på.

Vi tar nå i bruk et flott kulturhus, og vi har fått mange signaler utenbygds fra om at vi er heldige som har fått et sånt hus som dette. Det er ikke mange kommuner på vår størrelse og kanskje enda større som kan stille opp med tilsvarende. Vi har også innledet et samarbeide med Harstad Kulturhus, og representanter derfra gir samme tilbakemelding. Samarbeidet har allerede resultert i at vi kan by Ibestads befolkning samme forestilling som er satt opp i Harstad Kulturhus. 8. mars 2011 befinner Benny Borg seg på denne scenen med forestillingen: "Legenden Johnny Cash." Noe å glede seg til - og vi vil nok få mye å glede oss til framover. Vi har også fostret opp mange og lovende kunstnere i vår kommune, og det arbeides med at i alle fall noen av disse skal kunne få presentere sine kunstarter i disse lokalene.

Jeg går ut fra at dere har merket dere at en god del godt bevarte kunstskatter er dratt fram i lyset. Jeg vil da nevne:

Maleriet/sceneteppet fra den gamle "Arbeideren" fra 1931 malt av Bernhardus Schwer med aner fra Ibestad, gamle instrumenter som representerer Hornmusikkens over 100-årige historie. Av nyere historie er det idag utstilling av bøker fra Fridtjof vangs forfatterskap og Ibestad fotoklubb har også ei flott utstilling. Husflidslaget på Ytre Andørja har levert et nydelig teppe, vevd av Anne Paulsen - spesielt til Ibestad Kulturhus og åpninga, og skal selvfølgelig ha sin faste plass her.

Det er mange som burde vært nevnt og takket for at vi idag har nådd denne milepelen, å ta hele kommunens "storstue", Ibestad Kulturhus, i bruk. Det er nesten umulig å fremheve noen framfor andre. Men jeg tillater meg allikevel å nevne tre unge kunstnere, født og oppvokst i Ibestad kommune, som fra første dag har vært med på å sette sitt preg på denne flotte "storstua" med sin egenart og spesielle ferdigheter hver på sitt område. Marianne Darlèn Solhaugstrand og Rine Hansen som har vært med å utforme romløsninger samt bibliotekfasaden, Hilde Danielsen har utarbeidet utsmykkingen Skulpturell skjermvegg i publikumshallen. Ibestad kommune er utrolig stolte over kunstnerne og jeg er glad for at de kunne være tilstede her idag.

Og jeg inviterer med dette dere tre, Marianne, Rine og Hilde opp på scenen samtidig som jeg vil uttrykke følgende til hele forsamlingen:

Det er en stolt ordfører dere har foran dere, som med dette erklærer Ibestad Kulturhus for åpnet.

Som ordfører vil jeg gi blomster til disse kunstnerne som har ønsket å være med på å delta i utviklingen i sin heimkommune, og som har funnet veien hit idag! 

Så håper jeg alle dere som er tilstede her får noen flotte og minnerike timer, og lykke til med feiringen til oss alle og den fremtidige bruken av huset!!!!

Takk for oppmerksomheten!

 

26. februar 2011

Marit Johansen

Ordfører i Ibestad kommune