Det er planlagt en rekke møter. Biskopen skal bl.a. ha møte med formannskapet, besøke skolen (et klassebesøk og lærermøte) og en av kommunens arbeidsplasser.

Men biskopen ønsker også å treffe menigheten i forskjellig sammenheng.  Det ønskes derfor velkommen til:

Torsdag 10. mai kl. 19.00:
Kveldsgudstjeneste i Andørja kirke med enkel kirkekaffe etter.

Fredag 11. mai kl. 18.30:
Åpen kveld på Ungdomshuset på Igeland for frivillige medarbeidere og andre interesserte. Variert program blant annet preget av temaet: Livets ord – med Bibelen i hjem og menighet.

Søndag 13. mai kl. 11.00:
Visitasgudstjenste i Ibestad kirke. Biskop Per Oskar Kjølaas preker. Prost Ove Kjelling og sokneprest Morten Alsvik deltar. Etter gudstjenesten samvær på Ibestad kulturhus. Kirkekaffe og biskopens visitasforedrag. Han summerer sine inntrykk, og gir oss utfordringer til å arbeide videre med. Samtale etter biskopens innlegg. 


Bispevisitas

En bispevisitas er en biskops besøk i bispedømmets menigheter. Etter tidligere regler skulle den holdes minst hvert 6. år i hver menighet. Senere har det blitt lengre tidsavstand mellom hver visitas. Sist det var bispevisitas i Ibestad var i november i 2003.

En visitas varer gjerne 3–6 dager. Sammen med prosten skal biskopen kontrollere at presten administrerer sitt embete etter lov og regel, stå til tjeneste med veiledning for presten i hans gjerning som sjelesørger og predikant, skaffe seg orientering om menighetens åndelige tilstand og om de sosiale forhold på stedet. Biskopen deltar i gudstjenesten, har møte med menighetsrådet(ene), møter representanter for kommunen og kan besøke skoler og institusjoner. Det er også blitt alminnelig med bedriftsbesøk og samvær med frivillige medarbeidere i menighetene.

Biskop Kjølaas sier han legger vekt på at det skal være mer inspirasjon og mindre kontroll når han kommer på visitas. Denne gangen vil det vel også gå noe tid til å drøfte reformene i kirken, trosopplæringsreformen og gudstjenestereformen.


Biskop Kjølaas - hvem er han?

Per Oskar Alfred Kjølaas er født i 1948, og vokste opp i Kirkenes. I 1967 begynte han å studere på Menighetsfakultetet i Oslo, og avla teologisk embetseksamen i 1974. For å kunne bli prest i Den norske kirke måtte han også ha praktisk teologisk eksamen, og den ble avlagt året etter, i 1975. Senere har han også tatt samisk grunnfag.

Prestetjenesten begynte han som res. kap. i Sortland, der han var i årene 1975 – 1978. Deretter var han sokneprest i Kautokeino til 1986.

I 1986 flyttet han til Tromsø og begynte som stiftskapellan i Nord-Hålogaland. Det betyr at han hadde variert tjeneste på bispedømmeplan. Med bakgrunn i prestetjeneste i indre Finnmark var han i mange år engasjert i arbeidet med å nyoversette Det nye testamente til nord-samisk.

I 1998 ble Kjølaas prost i Indre Finnmark prosti og flyttet til Karasjok. Der var han til han ble biskop i 2002. Det er nå andre gangen han som biskop kommer på visitas til Ibestad og Andørja.