Vi har snakket med en del av bedriftene i kommunen, som sier noe om dette.

 

Fiskeri

Daglig leder hos Nordhavet AS, Børge Arvesen, sier at de tar koronakrisen på høyeste alvor. Vi er på torskefiske, og holder et strengt smitteregime på båten. Mannskapet må holde seg ombord på hele turen, og får ikke gå i land noen steder. Vi får varer vi trenger levert nede på kaia.

Vi er også spent på hvordan markedet vil være, og hvordan det går ved fiskebrukene både prismessig og leveringsmessig. Men vi må bare ta det som det kommer, og se etterhvert hvordan det går.

Noe av det samme sier daglig leder for tråleren Langenes, Johannes Arvesen. «Foreløpig går det greit å selge produktene, men vi ser at prisene også kryper nedover. Utfordringa blir om det blir stopp i forhold til levering til utlandet.

Han forteller også om strengt smitteregime, hvor de også går utvidede skift.

De har også en båt under bygging i Spania. Her er det foreløpig helt stopp i en periode på tre uker.

 

Kleiva

kleiva-fiskefarm-as-84199567-1551960966703_500x200.jfif

Hos Kleiva fiskefarm sier daglig leder, Marius Arvesen, at de klare å opprettholde drift.

«Vi har hatt utfordringer på personalbiten i forhold til sykdom, karantene og personell med barn hjemme. Men nå har det stabilisert seg. Utfordringene nå er et ustabilt marked.

Han forteller videre at de har gode rutiner på smittevern, desinfiserer, prøver å ikke blande folk og holde avstand. «Vi må bare gjøre det beste vi kan», avslutter han.

 

Sea Eco as

Sea Eco as er en høy- kompetansebedrift på Engenes i Ibestad kommune med 8 personer på lønningslisten. Daglig leder, Tone Rasmussen, sier at «Vi er forsiktige optimister, men med god kunnskap om biologi og smitte, er vi også realistiske og velger å se an utviklingen og tar en uke av gangen. 
Vi er jo bare kvinner og med medarbeidere med små barn hjemme har det vist seg og være vanskelig å kombinere barnepass med effektivt bruk av hjemmekontor. 

Pga av karanteneregler og, er alt feltarbeidet på land utsatt på ubestemt tid. Vi har derfor vært nødt til å permittere noen». 

Hun sier videre at det fremdeles driftes miljøundersøkelser på sjø med en del smittevern-tilpasninger nesten som før, men med noe redusert kapasitet inntil videre. 

Siden vi driver et lite laboratorie har vi også bidratt til kommunens beredskap ved å levere dem en del vernebriller, beskyttelsesdrakter og skoovertrekk. 
«Ellers håper vi at alle våre medarbeidere, våre kunder og naboer bruker tiden vi har fått til å gjøre sitt beste for å ta vare på hverandre og felleskapet. Intet samfunn er mer eller mindre enn summen av de som deltar i det! 

For vår del har vi prøvd å gjøre vårt ved å sørge for gode smittevern-tiltak for våre ansatte, håndheve regler for omgang med kunder og leverandører», sier hun. 

 

A.Paulsen & Sønner AS

Stian Paulsen i A.Paulsen & Sønner kan fortelle at firmaet går greit. «Vi har ikke de store utfordringene. Vi har permittert to som kommer sørfra. For å løse dette, ordner vi det slik at noen jobber litt ekstra og har litt lengre dager», sier han.

Han sier videre at der de merker det litt, er i forhold til leverandører av utstyr til maskinene, hvor det kan være litt leveringsproblemer og forsinkelser.

 

 

Butikken på Engenes:

Butikkeier, Trond Jensen, på Matkroken Engenes sier at hans virksomhet påvirkes sterkt under koronakrisen.

«Vi som er litt små, merker dette godt. Særlig nå på sommerhalvåret hvor sommermånedene utgjør halve årsinntekten. Det er disse månedene som berger vintertida. Jeg har mange kunder fra turismen. Ikke bare fra campene i nærområdet, men også bobil og båtturister, samt fjellturister», sier han.

Han forteller videre at han har opparbeidet seg en buffer, slik at han vil klare seg, men at det er ikke rom for større investeringer eller reparasjoner om denne situasjonen dras utover i tid.

«Det ville være synd om man må legge ned butikken. Butikken er viktig for mange ting. Her ute fungerer den også som et samlingspunkt for lokalbefolkningen, og ikke minst er turistene også innom og får informasjon. Det er nå mer viktig enn noen gang at folk handler lokalt», avslutter han.

 

Frisør

Hos Evy Frisør AS er det forståelig nok ingen kunder. Evy Bakke sier at det foreløpig går bra, men blir dette langvarig så vet man ikke. Hun er veldig spent på hva som kan tilbys i forhold til krisepakken. «Jeg er i et vakum, da jeg nettopp har gått fra å være enkeltforetak, til å bli et AS, som kan ha økonomisk betydning i en krisepakkeløsning», sier hun.

Hun forteller at dagene ellers går med til papirarbeid og rundvask. Og at hun fremdeles selger produkter, slik at de som ønsker å kjøpe det kan ta kontakt på hennes private tlf., og hun kan da avtale hvordan de leveres.

 

 

 

Turistnæringa er i en spesielt tøff situasjon

 

Andørja adventures.jpg

Alle som driver med turisme merker nok koronakrisen ekstra godt, da alt av utleie av overnattinger, kafeer og restauranter er stengt.

Daglig leder ved Andørja Adventures AS, Terje Hansen, sier at turistnæringa påvirkes sterkt under koronakrisen. «Hos oss er det bråstopp. På denne tida skulle vi hatt fullt hus med mange gjester. Nå har vi allerede fått mange avbestillinger, og vi jobber med å avbestille de resterende».

Han sier videre at de aner konturene av ingen oppstart i sommer. «Vi ser at vi kan miste en hel sesong på grunn av dette. Men vi jobber for å finne løsninger, og forholder oss selvfølgelig til de restriksjoner som er satt.

 

Ved Midnattsol AS, kan styremedlem i bedriften, Vibeke Aspdal fortelle at det også her er det full stopp.

«Situasjonen er ganske alvorlig. Ved Midnattsol kro har vi stengt ned lokalene, permittert ansatte og alle møter avlyst. Vi har nå null inntekt, og vi vet ikke hva som skjer om dette blir langvarig», sier Aspdal.

 Hun forteller videre at de allerede hadde inne mange bookinger som nå avlyses. Noen flytter bookinga til høsten, og håper det blir en mulighet da. 9.mai skulle de hatt første turister på besøk. Disse «sitter på gjerdet» og venter med håp om at det blir en mulighet.

«Freeriden er avlyst, et strikketreff som vi skulle ha, samt flere konferanser og møter.

Visningssenteret er stengt for publikum, men her jobber 2-3 stk med nye prosjekter og produkter.

«Her har vi jo også vært nødt til å avbestille. Vi pleier å ha en god del Newton elever på besøk, samt turister. Det er også vanskelig å planlegge, da man ikke vet hvor lenge denne situasjonen varer».