Fylkestinget i Troms vedtok i 2007 at fylke skal søke å oppnå status som et ”trygt lokalsamfunn” i tråd med kriterier som er fastsatt av Verdens Helseorganisasjon. 16 kommuner og en fylkeskommune har til nå fått status som Trygt lokalsamfunn. Harstad kommune fikk som første kommune i landet slik status i 1994, og Sogn og Fjordane oppnådde det samme i 2005.

Ibestad kommune deltar nå i regionprosjekt i Sør-Troms hvor målet er å få status som et trygt lokalsamfunn. Prosjektet styres av NORSAFETY i Harstad og Troms fylkeskommune.

Ei prosjektgruppe er oppnevnt i hver kommune. I Ibestad er Arne Ekman leder for gruppen. Ellers deltar Politiet v/Johan Steen, Frivilligsentralen v/Petra Frantzen, Rådet for funksjonshemmede v/Bente Roll og PRO v/May-Hilde Gravrok.

Prosjektet handler om folkehelsepolitikk, sikkerhetsfremmende arbeid og Trygge lokalsamfunn. Gruppene skal arbeide med skade- og ulykkesforebyggende arbeid basert på faktisk skadestatistikk og lokale erfaringer. Det er også et mål å få til en universell utforming av bygninger og nærmiljø slik at disse kan brukes av alle innbyggerne, uavhengig av alder og helsemessig situasjon.

Som bakgrunn for arbeidet ligger:
-6 indikatorer fra WHO. Disse kan leses mer om på www.tryggelokalsamfunn.no
-Nasjonal strategi for forebygging av ulykker fra 2009.
-Handlingsplan fra barne-og likestillingsdepartementet om universell utforming og økt tilgjengelighet som går fram til 2013
- Handlingsplan for Troms: Folkehelse, idrett og friluftsliv som går fram til 2013.

I Vestfold er det utarbeidet en veileder for å ivareta helsehensyn i planer etter Plan og bygningsloven som de har kalt Helse i plan. Veilederen legger til grunn at det er i lokalsamfunnet folkehelsa utvikles og vedlikeholdes. Og at man også må tenke universell utforming og helse når reguleringsplaner og bebyggelsesplaner blir utarbeidet.

Alle medlemmene i kommunegruppene har fått tilbud om en kompetansepakke gjennom en seminarrekke på Høgskolen i Harstad som Troms Fylke og Norsafety står ansvarlig for. Oppstartsseminaret på HIH ble gjennomført den 02.02.2010.

Prosjektet skal være fullført i 2011. I løpet av høsten 2010 skal vi ha ferdig et utkast til handlingsplan for Trygt lokalsamfunn Ibestad.

I forbindelse med kartlegging av skade- og ulykkesområder ønsker vi innspill fra innbyggerne:
Vet noen om steder i kommunen hvor en eller flere har skadet seg. Hvem skadet seg? Var det barn eller voksne som skadet seg og hvilke skader er det snakk om? Vi er interessert i skader som har skjedd i barnehage, skole, arbeid, på institusjonene, heime, fritid osv.

Vet noen om nestenulykker? Vi tar gjerne i mot forslag til hvordan vi kan hindre skader og ulykker.

Ønsker tilbakemelding på egne skjemaer så snart som mulig og senest 16. juni. PDF document ODT document

Skjemaene kan leveres til kommunens ekspedisjon.

Mer utfyllende info om prosjektet kan finnes på

www.norsafety.no

.