Ibestad kommune skal gjennomføre en stedsanalyse for Hamnvik tettsted.  En stedsanalyse kan beskrives slik:

Omstillinger i næringslivet, sosiale og kulturelle endringer og miljøkrav gir nye utfordringer for planlegging og stedsutvikling. En stedsanalyse skal gi et felles grunnlag for stedsforståelse, diskusjon og planlegging. En stedsanalyse skal være en systematisering av kunnskap for å forstå stedets historie, situasjon og framtidsmuligheter. Formålet med en stedsanalyse vil være:

  • En dokumentert utvelgelse, bearbeiding og presentasjon av stedskunnskap som kan etterprøves og diskuteres.
  • Skal bygge på kunnskap om stedets historiske utvikling.
  • Skal gi grunnlag for å forstå stedets forutsetninger og muligheter, for å diskutere tiltak og framtidsbilder og for å fatte beslutninger.

Stedsanalysen skal være nært tilknyttet planlegging og byggesaksbehandling etter plan- og bygningsloven. Loven inneholder ingen spesifikke krav om at stedsanalyser skal utarbeides, men forutsetter at planer og tiltak bygger på nødvendig stedskunnskap. En stedsanalyse vil derfor være aktuell som grunnlag for:

  • Planutarbeiding, først og fremst utarbeiding og kommunedelplan og reguleringsplaner.
  • Byggesaksbehandling, for eksempel av viktige bygge- og anleggsprosjekter.
  • Konsekvensutredning, som del av innholdet i melding om tiltak og i selve konsekvensutregninga. Dette vil være særdeles aktuelt dersom gruvedrift startes i kommunen.
  • Å vurdere arealdisponering.
  • Å utforme retningslinjer og bestemmelser i arealdisponeringa.
  • Å utarbeide planer med juridisk bindende bestemmelser.
  • Å gi grunnlag for poliske retningslinjer som skal anvendes ved senere vurdering av tiltak i planområdet.

En stedsanalyse vil likevel kun utgjøre en del av kunnskapsgrunnlaget for planutarbeiding. Stedsanalysen skal inneholde oppsummering og konklusjoner basert på fysiske forhold. Når endelige valg skal foretas, må avgjørelsen vanligvis bygge på et bredere kunnskapsgrunnlag enn stedsanalysen alene gir.

Stedsanalysen må avgrenses for å få et godt resultat både av hensyn til ressursbruken og for at analysen skal bli tilgjengelig og anvendbar. Geografisk vil analysen dekke området fra Hamnvik handelssted til Ibestad kirke/tidligere videregående skole/-folkehøyskole. Det er viktig at stedsanalysen hovedsakelige skal utvikle kunnskap og forståelse og bli en plattform for å diskutere Hamnviks situasjon og framtidsmuligheter ut fra. Dette kan gi administrasjon og kommunestyret bedre beslutningsgrunnlag. Det er likevel viktig å være klar over at økt kunnskap nødvendigvis ikke fjerner interesse- og verdikonflikter i lokalsamfunnet. Konkret kan en stedsanalyse gi kommunen kunnskap som krever stedsforståelse. Det kan være behov for systematisering av kunnskap på tvers av sektorer og enkeltinteresser. Det kan være som ledd i en stedsutviklingsprosess, eller med utgangspunkt i mer avgrensede oppgaver i forbindelse med eksempel fortetting, grønnstruktur/kulturlandskap/utbedring av veier og gater og estetiske kvaliteter/byggeskikk.

Etter en anbudsrunde har kommunen valgt firma Helt Grønn AS arkitektur og landskap som konsulent for å gjennomføre analysen.