Studentene forbereder seg til forelesning

Mange unge forlater regionen, vi har synkende folketall, og vi har mindre utdanning enn folk ellers i landet. Statistikken er ikke på parti med oss, men sammen med kommunene Ibestad, Gratangen, Lavangen og Salangen har Studiesenteret.no satt i gang et prosjekt som bidrar i positiv retning.
Det toårige prosjektet Kompetanseløft Astafjord ble starta våren 2008, og målet er å få til en bedre organisering av kompetansearbeid rettet mot voksne i Astafjord-regionen.
Prosjektleder er Lars Utstøl, og han forteller at et av de konkrete målene var å få 25 personer til å starte studier i regionen allerede denne høsten. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men forrige semester var det bare rundt 10 studenter som tok tilbud gjennom Studiesenteret.no.
- Vi ser at i andre deler av nettverket der kommunene er like små som i Astafjord, at vi har fått med opp mot 100 høgskolestudenter pr. år. På sikt tror jeg vi har et slikt potensialet. At vi klarer å løfte utdanningsnivået er isolert sett kanskje det viktigste vi kan gjøre for å stoppe fraflyttingen og få til ny vekst, sier han.
De to studentene Marte Sørensen og Lise Berg Vimme, tar grunnstudium i sosial- og spesialpedagogikk fra Høgskolen i Nesna. I likhet med alle andre studenter er de travelt opptatt i hverdagen med å organisere egenstudier, gruppearbeid og forelesninger.
- Jeg synes det er en stor fordel å få lov til å bruke noe tid på studiesenteret her i Lavangen, sier Lise Berg Vimme. Hjemme er det lettere å bli distrahert, for eksempel av husarbeid som burde gjøres eller andre oppgaver. De to studentene i Lavangen har fått nøkkel til sitt lokale studiesenter, og kan ha gruppearbeid og egenstudier når de ønsker det. Hvis de trenger hjelp til noe kan de spørre Anne Strømmesen, som er deres lokale stedsansvarlige i Lavangen.
Foreløpig er det for tidlig å vite om Kompetanseløft Astafjord har nådd høstens mål om 25 studenter. Fortsatt er ikke alle studiene kommet skikkelig i gang, men det kan se ut til at litt over tjue studenter i disse kommunen tar fatt på høyere studier gjennom Studiesenteret.no.
Anne Strømmesen i Lavangen har deltidsstilling som stedsansvarlig i prosjektet, og det har også Ingrid Frantzen i Ibestad, Jørgen Høgmo i Gratangen og Ørjan Johansen i Salangen.