William Arntzen spørsmål nummer 1:
Er dette et soloutspill fra rådmannen, eller har han støtte fra ovennevnte utvalg?

Ordførers svar:
Representanten Arntzen viser her til at rådmannen i sitt svar fra kommunestyrets talerstol sa at han hadde støtte fra formannskap og administrasjonsutvalg i denne saken. Rådmannen viste her til den støtten han hadde i en personalsak. Det ble ikke vist til publiseringen på kommunens hjemmeside. Publiseringen av sjef PNU sin sykemelding på kommunens hjemmeside var en beslutning som ble fattet av rådmannen selv.
Rådmannen feilinformerte derfor ikke kommunestyret. Det oppstod en misforståelse. Ordfører har opplyst om fakta i denne saken i alle fora der dette spørsmålet i ettertid har blitt reist.

William Arntzens spørsmål nummer 2:
Det er også første gang jeg registrerer et slikt utspill i en sykemeldingsperiode, og hva er hensikten?

Ordførers svar:
Først av alt, det er ikke betenkelig juridisk sett å gå ut med at en ansatt er sykemeldt. Det er dog ikke tillatt å gi informasjon om diagnosen. Dette bekreftes av jurist i KS. I dagens Norge er det både normalt og sosialt akseptert å være sykemeldt. At en ansatt er sykemeldt er ikke unntatt offentlighet.

Ordfører har vært inne på nettet, lest aviser og sett på nett TV i forbindelse med denne saken. Det er ganske normalt å oppgi at ansatte er sykemeldt. Jeg finner følgende oppgitt som sykemeldte (listen er ikke utfyllende); ordførere, rådmenn, biskoper, veisjefen, stortingsrepresentanter, tekniske sjefer i kommuner, alle som deltok i redningsarbeidet ved Utøya, en mengde enkeltpersoner osv, osv. Enkelte er sågar oppgitt til å være sykemeldt for fjerde gang, og til uviss tid. Og alle er på nettet.

Hensikten er å gi informasjon slik at publikum vet hvorfor de ikke får svar eller hvorfor deres sak blir utsatt eller satt på vent. I små kommuner der det bare er en ansatt innenfor små og sårbare funksjoner vil saksbehandlingen stoppe opp ved sykemeldinger. I slike tilfeller vil informasjon oppleves som presserende. Et ønske om bedre kommunal service fra kommunestyret og befolkningen generelt øker også presset på de kommunalt ansatte. Seksjonsledere i Ibestad er et eksempel på slike nøkkelstillinger.

I Ibestad er jeg blitt møtt med at vi ikke offentliggjør sykemeldinger. Vi sier bare at en ansatt ikke er på jobb. Dette kan skape rykter og usikkerhet samtidig som mange likevel kjenner årsaken til fraværet. Og publikum får ikke et godt begrunnet svar. Mer åpenhet om dette emnet vil kanskje kunne bidra til en avmystifisering til beste for arbeidstakere som er sykemeldte.
Det har tidligere heller ikke vært reagert mot opplysninger gitt fra kommunestyrets talerstol om ansatte som har vært sykemeldt. Kommunestyremøter er åpne møter som det fritt kan refereres fra, i aviser, på nettsider og via facebook.

William Arntzens spørsmål nummer 3:
Er dette en kutyme som skal gjennomføres ved en hver anledning, eller et engangstilfelle?

Ordførers svar:
Dette er ikke en praksis som Ibestad kommune skal innføre som norm.

Det er dog slik at ordfører, rådmann og seksjonssjefer må påregne et større offentlig press mot stilling og person. Det ligger i jobbens natur som ansvarlig for produksjon av vitale kommunale tjenester. Denne interpellasjonen er et legitimt eksempel på et slikt press. Ledernivået i Ibestad kommune må derfor påregne at også sykemeldinger kan bli offentlig kjent.