Kriseledelsen i Ibestad kommune ser at tiltak som gjøres i forbindelse med koronapandemien fungerer, og at de fleste takler denne situasjonen bra. Folk er positive, vil gjerne hjelpe til med de de kan.

Vi har pr dags dato ingen smittede.

 

Ordfører, Dag Sigurd Brustind sier at han er imponert over samholdet i kommunen, og ikke minst viljen til å omstille seg utrolig fort. «Dette er den største omstillingen siden 2.verdenskrig, og det er viktig at vi viser samhold».

Familien Skog  jobber med hjemmekontor og undervisning_400x533.jpg

 

Skole

Rektor ved Ibestadskole, Trond-Arvid Isaksen, kan fortelle at undervisninga går bra. Det tekniske fungerer, og det er positive tilbakemeldinger både fra lærere og elever. Etter elevrådsmøtet, som foregikk over nett, gav elevene tilbakemelding om at det er en positiv opplevelse med nettundervisning, men at de selvfølgelig savner det å være sammen med hverandre.

Rektor ved Ibestad Montessorriskole, Anne Edvardsen, kan fortelle at også der fungerer det greit. «Vi bruker digitale læringsverktøy, sms og telefon for å holde kontakt med elever og foresatte, og vi har daglig kontakt med alle». Hun forteller videre at elevene pr i dag synes dette er spennende. Hun ønsker også å berømme foreldrene som skal sette seg inn i bruk av nye plattformer, og som står på for å få dette til

Under samtale med en familie, forteller mamma, Karina Jensen, at skolearbeidet går fint. «Vi har rigget oss opp ved spisebordet, og her foregår undervisninga. Det er greit å være litt strukturert», sier hun. På spørsmål om hva de finner på utover jobb og skole, så fortelles det om en god del spill, filmer, kontakt på sosiale medier og vennemøter via face time, men også turer ut for å ake og boltre seg i snøen. «Ellers så har vi avlyst en familiebursdag. Men er vi jo i lag, og får tid til litt familiekos».

Barnehage

Hos familien Edvardsen, som har barn i barnehagealder, hvor også pappa har vært i karantene, kan de fortelle at de har vært ekstra kreativ disse dagene. Ungene savner selvfølgelig vennene sine, sier mamma Trine-Lise. Men vi har funnet på mye artig. Vi har blant annet gjort litt førskoleaktiviteter sammen med eldstemann. Laget tall i leire og brukt Salaby, som er et læringsnettsted med aktiviteter for barn. Vi har også sett på Barnehagestund med Bjørnis. Og så har det blitt litt baking, påskepynt og snøborg. Ikke minst har vi spilt bowling med brusflasker, noe som var veldig populært.

 Og når ungene vil besøke besteforeldrene tar vi det på video-chat.

 

Kultur

Kulturleder i Ibestad, Ingvild Johansen, forteller at biblioteket er stengt for publikum men likevel åpent for henvendelser via telefon og e-post. For de som ikke har lånekort, kan det fikses en bruker pr telefon. Med nasjonalt lånekort er det da mulig å låne e-bøker. Det finnes også en del lydbøker, men det er mest bøker for barn i denne kategorien. Det beste av alt, sier hun, er at det er gratis!

Anders Fosshaug, sammen med ungdomsrådet har jobbet for å få utsatt UKM til høsten.

«Vi har også noen tanker om å få til noen virtuelle konkurranser, kahoot, fotokonkurranser m.m. Og vi jobber med å skape arenaer digitalt, hvor barn og unge kan samhandle. Og jeg utfordrer ungdomsrådet til å komme med gode ideer». 

Fosshaug forteller videre at det vil komme digitale konserter. I Harstad er det rigget en scene med heldigitale løsninger, på en stor scene med god plass. Der vil det bli holdt livekonserter som kan streames. Allerede til helga skal Top Coat og Trinity ha konsert der. Det finnes også en digital scene hvor man kan se konserter fra de mer kjente artistene.

 

Butikkene

I Ibestad kommune har gjort avtale med matvarebutikkene, og fått egne tider for de av befolkningen som er risikogruppa. For å veilede disse fikk man ansatte i kommunen til å stille opp med gule vester, og informasjon til de som kom for å handle. De kan fortelle at folk tar dette fint, og at de eldre er fornøyd med å få handle trygt.

 

Karantene

Ibestad kommune har pr i dag 42 personer i karantene. Vi har snakket med flere som er i karantene, og de tar karantenetiden positivt, og ser at det er en nødvendighet, selv om det kan bli lange dager. Men litt turer ut i frisk luft går fint, så lenge man holder seg unna andre. Her i kommunen er vi heldig, fordi vi bor grisgrendt og med flott natur hvor man alltid kan finne en plass uten andre mennesker. De forteller også at folk er flinke til å hjelpe hverandre med handling o.l.

En ungdom vi snakket med, fortalte at ungdommene nå har en «greie», hvor de sender en melding på Instagram eller Snapchat, der de legger ut et bilde som forteller hva de gjør akkurat nå, og så tagger de sine venner, som gjør det samme. På den måten holder de kontakt med hverandre. Men at det brukes også video-chat i stor utstrekning.

Bowling_500x667_400x534.jpg

 

Helse

Her jobbes det blant annet med å få til en ordning for pasientene på sykehjemmet, omsorgsboligene og brukerne i miljøtjenesten som bor i Borgveien, slik at de kan få se og snakke med sine nærmeste. Seksjonsleder, Anita Solbakken forteller at det er bestilt noen nettbrett, slik at det kan brukes Skype eller FaceTime. «Det vil ta noen dager før vi kan ta dette i bruk, men vi håper å få det til så snart nettbrettene er på plass». Hun sier også at personalet vil være behjelpelig med bruken disse.

Det jobbes også kontinuerlig med å rekruttere folk som har helsefaglig bakgrunn, slik at man hele tiden er rustet for det som måtte komme. Mange har allerede meldt seg.