Ibestad kommunestyre har merket seg de signaler som er gitt fra regjeringen vedrørende behovet for en kommunereform. Kommunestyret har også satt seg inn i ekspertutvalgets anbefalinger.

Bærekraftig utvikling er en samfunnsutvikling som imøtekommer dagens konsumbehov uten å forringe mulighetene for kommende generasjoner til å få dekket sine. Svaret på dette er ikke nødvendigvis større kommuner. Klimautfordringene må være et viktig premiss som skal legges til grunn i langt større grad enn det som er tilfellet i dag.

Vi er av den oppfatning at geografi er en vesentlig faktor i en slik vurdering. Gode kommunikasjonsløsninger er vesentlige for å gi et godt nok vare- og tjenestetilbud til innbyggerne i en distriktskommune.

Ibestad har i dag en en-felts fylkesvei (med møteplasser) som binder kommunen sammen med Harstad i vest og Salangen i øst. Dette er den fysiske veien fram til offentlige tilbud slik som for eksempel sykehus, videregående- og høyere utdanning samt politi. I tillegg er dette en særdeles viktig vei for næringslivet – som produserer varer og tjenester for milliardbeløp. Fylkesveien er også forutsatt å binde regionen sammen til et felles bo- og arbeidsmarked. Vår fylkesvei er en versting vei og har stort behov for utbedring.

Et fremtidig offentlig tjenestetilbud krever at det er tilgjengelig fiberbredbånd i hele kommunen. Innbyggere og næringsliv i vår kommune må få fiberbredband som gir muligheter/tilgang til tjenester og konkurransevilkår som er vanlig ellers i samfunnet. Vi har et sterkt behov for bygging av vår digitale motorvei, fiberbredbåndet.

Det er kritisk for Ibestad kommune at FV-848 utbedres og at fiberbredbånd bygges ut i hele kommunen. Vi tror at disse infrastrukturprosjektene vil bli best ivaretatt i nåværende struktur.

Kommunestyret vurderer det derfor slik at det ikke er hensiktsmessig å innlede samtaler om en mulig sammenslåing med nabokommunene før disse to kritiske infrastrukturprosjektene er på plass.

 

Ibestad kommunestyre april 2014

Undertegnet

Dag Sigurd Brustind
Ordfører Ibestad

Roy-Helge Andreassen
Gruppeleder gruppe A

Jim Kristiansen
Gruppelder gruppe B